Трябва да бъдат последвани препоръките на Министерството на финансите за по-голяма бюджетна

...
Трябва да бъдат последвани препоръките на Министерството на финансите за по-голяма бюджетна
Коментари Харесай

Милен Велчев: Няма риск от фалит, но да се слушат съветите на Велкова

Трябва да бъдат последвани препоръките на Министерството на финансите за по-голяма бюджетна дисциплинираност. Това мнение изрази пред bTV някогашният финансов министър от кабинета " Сакскобуртотски " Милен Велчев.

" Няма непосредствена заплаха за валутния ръб, нито за курса на лв. по отношение на еврото, нито за опцията на България да финансира бюджетния си недостиг и да изплаща дълга си. От друга страна, аз по този начин и разбирам предизвестието на Министерството на финансите, това е една алена лампичка, която би трябвало да светне в този момент, а не след две години, когато има действителна заплаха от сериозна бюджетна неустойчивост. Трябва да се вземат ограничения в този момент, с цел да се избегне влизането в такава обстановка на разтърсени държавни финанси и основаване на съмнение измежду вложителите ", разяснява той.

Според Велчев, в случай че бъдещите депутати не последват рекомендациите на финансовото ведомство, то след 1-2 години, като се изключи че ще забравим за еврозоната, то ще имаме и доста по-сериозни проблеми - като да вземем за пример въпроса от кое място да финансираме държавните разноски.

Макар и склонен с рекомендациите на Росица Велкова, Велчев счита някои от ограниченията, като например данъка върху свръхпечалбите, за неприятни. " Ефектът от една такава мярка, която е краткотрайна, ще е единствено за тази година, а следващата година занапред отново ще мислим по какъв начин да се запълни дупката. Това ще разклати толкоз доверието на вложителите в това, че България желае да води политика на ниски налози, че ефектите от това ще се гледат години напред ", счита той.

" Когато министърът на финансите каже, че всичко е наред, е съвсем късно да се спасяваме ", цитира собствен академични учител някогашният царски министър.

По думите на финансиста е имало и действителна заплаха, в случай че служебният кабинет бе внесъл бюджет в Народното събрание в края на предходната година, то ситуацията да бъде доста по-лошо от настоящето. Причината - щели да се одобряват голям брой популистки ограничения предвид на идните следващи избори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР